• bilterijst
  • bilterijst
  • bilterijst
Bilterijst uw specialist in hardhout

Azobe

De azobeboom is een pionier. Dit wil zeggen dat hij als eerste opschiet op open terrein. Hij stelt weinig eisen aan de bodem en heeft graag veel licht. Dit in tegenstelling tot secundaire soorten die pas schieten in de beschermende en schaduwrijke omgeving van de pioniers.

Azobe is een snelle groeier die ongeveer 1 tot 1,5 cm per jaar in diameter toeneemt. Een volwassen boom varieert in stamdiameter van 80 tot 150 cm en kan een hoogte van ruim 50 m bereiken. De onderstam is over een hoogte van 25 à 30 m takvrij en redelijk recht.

Bij goed bosbeheer worden geen azobestammen gekapt met een diameter kleiner dan 80 cm. De maximaal verkrijgbare stamlengte is ongeveer 16 m, voor gezaagd hout is dit eerder 10 m. Dit heeft te maken met het transport en de capaciteit van de zaagmachines.

Bij goed bosbeheer wordt er elke 30 jaar gemiddeld één azobeboom per hectare gekapt. Deze hoeveelheid is voldoende om aan de vraag van de wereldmarkt te voldoen en heeft als resultaat dat er meer Azobe bij komt dan er verdwijnt.

Top